2014. március 9.

Széchenyi István az M7-es autópályán

Üdvözlet mindenkinek a 164-es kilométertábla mellől. Úton vagyunk hazafelé, túlvagyunk a kötelező hazatelefonálásokon, ami egyetlen dolgot jelent: hivatalosan is véget ért az idei ljutomeri vitabajnokság. Mivel nem tudunk aludni, ezért posztot írunk. (Hozzátennénk, hogy tegnap a poszt írása – ja nem, a vitára készülés – miatt nem tudtunk aludni. Patrik a horkolás miatt.

Sajnos nem fotóztuk le a 164-es kilométertánlát, de kárpótlásul itt van a 164-es szám. 
Na, szóval: haladjunk kronologikusan. Az egész nap azzal vette kezdetét, hogy Patrik telefonja 6.15-kor megszólalt, majd a telefon tulajdonosa – alvó társával mit sem törődve – szekrényajtókat csapkodott, és mindezt anélkül, hogy a megbánás bármiféle jelét mutatta volna. Eközben a másik szobában hasonló atrocitásokra került sor: Ani saját állítása szerint Viola orvul, és tette törvénytelen mivoltának teljes tudatában lerántotta a leplet a takarót Aniról. Reggelünk tehát feszülten és rendkívül álmosan indult (és nulla agy kapacitással Aninak). A reggeli azonban mindezt kompenzálta, ám étkezés közben harsány vitába csaptunk az ügyben, hogy a szlovén coach kit is ismer el közülünk team leadernek. Először Gábort kérdezte meg, majd miután Gábort inkább a sajtos kenyér kötötte le, Violához fordult a busz indulási idejével kapcsolatosan. Violát azonban valósággal megigézte az elé tett kávé látványa, hiszen, mint utaltunk rá, fáradtak voltunk. Patrik eközben látványos sértődöttségében, miszerint nem őt ismerték el team leadernek (hivatalosan pedig ő az, legalábbis mi ezt mondjuk neki).

Miután megreggeliztünk és összepakoltunk a szobákban (mindezt rekordgyorsasággal… not), visszaindultunk Miklós Ica iskolájába. Itt várt ránk a selejtező utolsó, sorrendben a hatodik fordulója, amelynek tételmondata úgy szólt: „This House Supports Mandatory Voting in European Parliament Elections”. Gyakorlatilag arról kellett meggyőznünk az egyetlen (!) darab bírót, hogy tegyük-e kötelezővé minden szavazati joggal rendelkező állampolgár számára a szavazást az EP választások során. Mi tudtunk a motionről. De ők többet tudtak. És mindezt a második beszélő után realizáltuk. Ezt követően megpróbáltunk egy példát felhozni és elnyerni a bíró sajnálatát azzal, hogy megmondtuk, hogy országunkban mennyire szörnyűséges a politikai helyzet, és a kötelező szavazás mennyire megoldaná a problémánkat. A bíró az értékelésben egyébként ki is fejtette, hogy mennyire együtt érez velünk, hiszen Bosznia-Hercegovinában, ahonnan ő jött, hasonló a helyzet. Ennek ellenére ellenünk szavazott a szemét. (Ja, és találtunk egy ilyen plakátot a teremben, ahol vitáztunk)

Eme mondat lefordítását mindenkinek a saját fantáziájára bízzuk.
Vita után, és miután tudtuk, hogy nem breakelünk, a csapat tanúbizonyságát tette annak, miszerint képesek örülni más sikerének. Gábor ugyanis judge-olt a quarter finalben!!!! Patrik mindeközben – megpróbálva kompenzálni az előző napi tettét, miszerint ott hagyott az iskolában egyedül – úgy döntött, méltóságom utolsó morzsáit megmentve kijavítja a papírlapra hibásan felírt Gábor nevét. Ezután Gábor elment a dolgára bíráskodni, Viola, Patrik és Ani pedig megnézték Horvátország és Anglia impromptu vitáját. A motion a következő volt: THBT governments should actively discourage its citizens from consumerist lifestyle. Magyarán a kormányok ne támogassák/ösztönözzék a fogyasztói társadalmi életvitelt. A horvát-angol vitán Anglia hozta az összes olyan angol csapatot, akik már kiestek, így egy eléggé jelentős és hangos fanbase-re tettek szert. És mellesleg nyertek is. Gábor eközben két másik bíróval együtt a szlovén (valamelyik) – USA vitán egyhangú döntés keretén belül a USA Blue csapatot juttatta tovább.

Az elődöntő (angol-USA) egy kémiateremben volt, ahol ezt a babát találtunk. Interesting.
Ezek után elmentünk ebédelni a tegnapi posztban említett idősek otthonába, és ezúttal Patrik Violára akarta kenni azt, hogy ott akarja hagyni Gábort. (not) Végül együtt mentünk át, és elfogyasztottuk a minőség és mennyiség tekintetében fordított arányosságban lévő „eledelt”.

Ismerős valakinek? (a Tus-ban találtuk)
Sajnos azonban tartalom tekintetében nem volt túl jelentős, épp ezért úgy döntöttünk, megyünk Tus-olni (gy.k. a Tus a helyi kisteszkó), és vettünk: zöld cukorkát, ami szlovén specialitás, Hubba Bubbát, amit valamiért Magyarországon nem lehet kapni (Ani szerint ez nagy hiba), Gábor vett helyi süteményszerűséget, amiből még most is van a kocsiban („Tényleg, kértek?” – És nem kértek.) Visszatérve az iskolába komoly focimeccsek vették kezdetét (már megint, by Gábor), amely során Viola legyőzte Patrikot (na végre, by Gábor). De Patrik szerint ez nem lényeges, hiszen ez csupán szépítés, de Viola akkor is győzött. Egyszer. Végre.
Viola - Svájc, Patrik - Magyarország (?)

Ezek után kezdődtek az elődöntők, az egyikben USA-cseh, a másikban USA-angol vitát láthatott a nagyérdemű. Mi az USA-angol vita mellett döntöttünk, és nem is bántuk meg. A motion ismét a női kvótákról szólt (tessék visszaolvasni, mi sem emlékszünk a pontos címre), és mind az USA (támogató), mind a britek (ellenző) bebizonyították, hogy náluk igen, tényleg régóta teret hódított a disputa-kultúra. A vitát az USA nyerte 4:1-re, de rendkívül kiegyensúlyozott vitában maradtak alul. Viszont számunkra rengeteg tanulsággal járt: Ani teljesen le volt döbbenve (és még most is arról beszél), hogy így is lehet vitázni. Az opposition 3rd speaker bemutatta, hogyan is lehet nagyon szépen és intelligensen felsöpörni mindazt, amit odapottyantottak elé (ide is hozták a fanbase-üket, vagyis minden brit felszólaló beszédét visítás, tapsvihar, a lényeges érveket pedig vad térdcsapkodás nesze kísérte). Ezzel szemben az USA szolidan, de egyértelműen győzelmet aratott (még Gábor is őket hozta volna ki győztesnek… HA judge-ol… de nem…). A másik vita eredményét – értelemszerűen – csupán hallomásból tudjuk: itt is USA nyert 3:2-re a csehek ellen. A döntőben tehát két amerikai csapat készült összemérni erejét: the amount of Americans in the finals is too damn high!
Ez egy tanterem (a semifinals-es terem mellett) fala. #cultural differences

Ezután átkísértek bennünket – mert magunktól nem találtunk volna oda a 100 méterrel odébb lévő épületbe – egy helyi kulturális, művelődési házba, hiszen a döntőt egy színházteremben tartották. (na most fogyott el Gábor sütije). A döntő tételmondatát már szintén levitáztuk egyszer, méghozzá délelőtt: ismét a kötelező szavazás került előtérbe. A színpadon a két amerikai csapat, a sorok között pedig Széchenyi István csapata, meg még az összes többi… az izgalom a tetőfokára hágott (not), vágni lehetett a feszültséget (also not), mindezek ellenére team leaderünk úgy döntött, megnézi belülről a szemhéját, és elszenderedett (not). Szoros küzdelem volt, és USA nyert (mindjárt kifejtjük), de közel sem volt annyira jó, mint a semi-final. A csapatok nyilván már fáradtak voltak, és egy nap kétszer levitázni ugyanezt nem oly jó. Ennek ellenére jól teljesítettek, és George Busht 4-szer, 4 különböző beszédben, 2 különböző oldalon is megemlítették, de érdekes módon abban mind a 4-en egyetértettek, hogy vagy Bush tehetségtelen, vagy a rájuk szavazók ostobák. (NA ERRE JÓ A VITA!)
A döntő.

A támogató oldalon lévő amerikai csapat nyert, 3:2-re (sajnos. Viola és Gábor team oppositionnek adta volna a győzelmet). Ani nem. Patrik meg aludt. As usually when he watches the finals of debating tournaments in theatre rooms.


A két csapat group hug-ja a vita után, amit a közönség soraiból hangos aww-ozás követett. És tényleg #socute.
Ezek után jöttek a buzdító kampánybeszédek a Heart of Europe, illetve egy, Tuna szerint „free of charge” amerikai vitaverseny kapcsán (to be continued…).

Mindezek után jöttek az eredmények. Best speakers… best Slovenian speakers (külön kategóriában, mivel ők valami országos angol nyelvű versenyként is indultak itt… best Slovenian teams, hasonló megfontolásból). És itt… hölgyek és urak… peregjenek a dobok, készüljenek a pezsgők, durranjon a parafa! Tadamm!!
A best speaker lista 9. pozícióját nem más foglalja el, mint FUR, akarom mondani Für Viola (csak Bojana nem tud ü betűt mondani – de még írni sem tudnak). Congratulations to her on behalf of every Hungarian debater (and the 70-year-old pensioner of the twilight home). Ma már neve is van: Matilda. Özvegy, és van két unokája, az egyik egy kommunista alkoholista, kinek neve Miska, aki nem dolgozik, mert lusta, a másik meg nihilista és Pista, aki fradista. És ezzel ennek a mondatnak nyista. #sobad

Ezután megkaptuk a ballotokat és a helyezések listáját (ahogy az ilyenkor történni szokott). Ezek után könnyek közepette elbúcsúztunk az újonnan szerzett barátoktól (not), de a helytől igen. Szép volt, jó volt, és kaptunk banánt. Többször is. Gábor nagyon ügyelt arra, hogy vitázói napi kálium-bevitelének mennyisége ne csökkenjen, hiszen, mint tudjuk, a folytonos stressz a kálium legfőbb ellensége. #biológia disszertáció

Ezt követően, hajszálpontos időzítéssel (Patriknak ajánljuk figyelmébe!) megérkezett Patrik édesapja, hogy hazakocsikázzon bennünket a festői Budapestre. Hát most itt tartunk. Az 54-es kilométertáblánál. Time flies when you blog. 110 kilométert átgépeltünk.

Végezetül, jöjjön mindenkitől 3 dolog, ami miatt ez a majdnem három nap különösen emlékezetes lesz a számára:
Ani:  japánok, a hangulat, a japán hangulat
Gábor:  bor, az isteni vacsora, és a festői táj, ahol laktunk
Patrik:   Frank Ozmec, hogy team leader lehettem, … (sajnos ide végül csak 2 dolgot írtunk. #sosad)
Viola:    az orosz-szlovén nyelvrokonság (oroszul tanulok 6 hónapja), a szlovén zöld (almás) cukorka és annak a tudata, hogy az USA-i alligátornak a farkát meg lehet enni, és finom is (mi mindenre jó a country expo).

De persze az mindenkiben közös, hogy ezt a három napot közösen töltöttük el, izgalmas vitákkal, élvezetes pillanatokkal, Patrikkal…
Végül, de egyáltalán nem utolsósorban… így a blog átmeneti lezárulásával szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy mindazt, amit fentebb megosztottunk veletek, megköszönjük annak a valakinek, akinek szervezése és odaadása nélkül mindez nem jöhetett volna létre. We would like to say thank you (to the Academy) to the one and only team leader, the star-shaped sea-creature, Patrik!

Please, don’t we angry with us, but we have to say
A journey without you would have been lame/gay
Team-leader you are, one of the best ones
Remember that, you had with us funs.
I had the time of my life with you
Kneel down and say I wanna marry you.

Ezzel a gyönyörű verssel búcsúzunk tőletek! Nagyon élveztük a versenyt, jó volt a hangulat (reméljük, ezt a blogpostokon is átjött).

A következő versenyen jelentkezünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése