2013. január 29.

Behind the scenes: a bírói akták


Későbbi poszt: starting now!

Szóval volt szerencsém az előző napi assessment és/vagy a vak szerencse alapján judge-olni ma két vitát. Mindenképp roppant tanulságos volt egyrészt látni, hogy hogy működnek világszínvonalú csapatok, másrészt, hogy hogy működik a "behind the scenes" judge-olás egy világversenyen (ezt azért eddig nem láttuk, mert bár not wanting to name names, de volt már pár olyan versenyünk, ahol nem az igazságos és szakképzett judge-olásra fektették a hangsúlyt khm MACIALERT khm *winkwink Gáborok*).
Az első vita Csehország vs Dél-Afrika (0-3), a második Kanada vs Észtország (3-0). Jó volt, szép volt, szerettem, ennél konkrétabban azonban tán most nem számolnék be a véleményemről, lévén a judge's briefingen mintegy százszor mondták el, hogy ne az ebédlősorban állva beszéljük ki fröcsögve az épp meghallgatott teameket - van egy halvány érzésem, hogy az internet is valahova ebbe a kategóriába tartozik.

Ha már az urak az erősen ismeretterjesztő, tájékoztató stílust alkalmazták a fentebbiekben, akkor érdemes tudni az egész bírói folyamatról azt, hogy ugyan minden panelben van egy chair judge, mindenki más véleménye is pontosan ugyanannyit ér. A debate végeztével minden judge leadja a pontszámokban, ill. végeredményben kifejezett véleményét, ami szépen borítékolódik (quite literally), és csak ezután kezdődik a megbeszélés. A versenyzőkkel a chair közli a döntést, indoklásába belefoglalván minden judge társa véleményét is. Ezek után a csapatok kérhetnek külön értékelést a judge-októl személyesen; érdekes megjegyezni, hogy tőlem ma pont a két nyertes csapat kért (avagy a Hogyan Ne Csak Az Egódat Fényezzem, Hanem Próbáljak Konstruktív Is Lenni, Miközben Nyilvánvalóan Nem Értékelnéd A Kritikát probléma...).

Röviden (LOLOLOLOL) ennyi. Még megjegyezném, hogy elég kifinomult (vagy legalábbis ezen a ponton annak látszó) értékelési rendszer van, vagyis minden judge ad feedbacket minden judge-ról, illetve a coachok/team managerök is megtehetik ugyanezt. Ez alapján (elvileg) minden este újra rangsorolják a judge-okat, kíváncsi vagyok mi lesz ebből holnapra. Ó, és még valami, amit egyéb versenyszervezők (KHM) eltanulhatnának: számos shadow judge is van, vagyis vannak olyanok, akik kiszorultak a "rendes" judge-ok közül, de részt vesznek egy vitán, és értékelésüket a chairrel egyeztetik később, szakmai fejlődés céljából - így kell új generációkat képezni, kérem.

Ha már eleve nem vagyok rövid, akkor: rengeteg "networking" lehetőség kínálkozott a nap folyamán (mivel sajnos nem az urakkal azonos helyszínre voltam beosztva, így az ízes (*kikacsintás Fanninak*) magyar nyelvű társalgást is nélkülözni kényszerültem). Beszélgettem sok, a világ sok pontjáról származó emberrel (különbség a korábbi évek tapasztalatához képest: ezek a csapat mögött ténykedő "szakértő felnőttek" voltak, nem a csapat maga - meglepetés), és a szokásos culture shockokon kívül azt is sikerült megtudnom, hogy számos helyen állnak még úgy a debate-tel (avagy álltak úgy mindössze pár éve), mint mi; vagyis sok helyütt nincs érdeklődés/nyelvtudás/kiépített szervezet/pénzügyi támogatás, stb. De azt mindenképp inspiráló volt látni, hogy ezekkel sok ország sikerrel küzd, vagy küzdött már meg, egyébként meglepően gyorsan.

Most, hogy Balázs türelme már a végét járja, és a ma esti helybéli zenekar már a többedik jól ismert "slágert" erőszakolja meg teljes intenzitással (e pillanatban épp Dire Straits szól *kikacsintás!), tán befejezem. Az urak rég alszanak... remélhetőleg a motionökkel a párna alatt.

Sorry for the long post, here's a potato.... CAT! *kikacsintás minden 9gag olvasónak*



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése