2013. január 29.

Komolyság van, avagy komédia helyett beszámoló - for realz


A sűrű utazgatás és luxushotelezgetés után a mai nap kezdetét vette, amiért tulajdonképpen ideérkeztünk: megkezdődött a verseny - ehhez illően igyekszünk kicsit komolyabb dolgokról, kicsit komolyabban írni, de azért nem visszük túlzásba.

A fiúkák kicsit későn keltek, de a svédasztalos reggeli megtette a hatását, és mindenki energiával feltöltve, harcra készen indult el az Antalya International Unversitybe. A török szervezők azonban jól megtréfáltak minket, és egy másfél órás buszúttal alapozták meg a hangulatot. A helyszínen azért aztán kiélveztük a 20 fokot és a tavaszias időjárást, majd kezdetét is vette a tetőfokára hágó izgalom és a debate - elsőként Szlovénia ellen.





1. kör
This House believes that important medical decisions about children's health should be made by medical professionals and not by their parents. (Proposition, Szlovénia ellen)
Vita előtt: Amit az ellenfélről érdemes tudni: Szlovénia az EFL (English as a Foreign Language) debate-es országok között az egyik legjobb, az elmúlt három év eredményei alapján összeállított világranglistán 22. - összehasonlításképp: Magyarország 50. Van egy idős, nagyon-nagyon tapasztalt coach-nénijük, aki meghonosította az egész országban a vitakultúrát, szóval igazából számunkra példakép, öröm lenni annyi lelkes magyar debatert látni, mint szlovént. 
Vita közben: Tisztességesen helytálltunk. Patrik logikusan és meggyőzően mondta el az érveinket, Miki ezt egészítette ki, és látott neki a cáfolásnak, Ádám pedig szépen összefoglalta a vitát. Ezek után jött még egy reply speech Mikitől (ez egy rövidebb, elvonatkoztatott összefoglaló a vitáról, melyben rávilágítunk, miért nyertünk, mely érveket "vittük el"). A szlovének mindeközben pattogtak rendesen, nagyon összeszedettek voltak, folyamatosan cáfolták az érveinket - különösen az első és harmadik beszédük volt jó. 
Vita után: Kikaptunk - 3:0-ra. Mind a három bíró ellenünk döntött, de nem szomorított el minket a dolog, hiszen most vagyunk évek óta először világbajnokságon, és kaptunk egy csomó hasznos visszajelzést. Tudjuk, hogy fejlődnünk kell az ellenérvek kidolgozásában (nem mindenre reagáltunk, és nem a legsúlyosabb érvekre), tudjuk, hogy végig kell vinni az érveket, mert a bírók hülyék ("The adjudicators are obviously on drugs" - idézet az első WSDC-győztes coachtól) a döntést csak a beszédben elhangzott állítások alapján hozhatják meg, és nem élhetnek semmilyen feltételezéssel. Meg mindemellett többet kell pattognunk, kérdeznünk, kiabálnunk - valahogy úgy, mint a szlovénok. Tanulni jó volt, és élveztük a vitát. (A végére pedig már nagyon éhesek is lettünk.)


Ezt tehát az ebéd követte. Nos, ezt nem találták ki igazán jól - a szervezők sűrű kérdezgetésével együtt is  legalább negyed órába telt, mire megtaláltuk az egyetemi étkezőt, a hotel kínálata pedig értelemszerűen ráver az itteni iskolai menzára. Török "specialitások" közül lehetett választani de ez nem elégítette ki se gasztronómiai se mennyiségi igényeinket. (Megtanultuk továbbá, hogy Törökországban "red meat" = máj (vagynem?), és hogy minden török süteménynél van egy még édesebb.) A hangulat még erősen feszült volt, a csapatok a versenyre koncentráltak, de ez a nap végére már jobban feloldódott.

2. kör
Impromptu: This House would prohibit the media reporting stories that intrude on the private lives of public figures. (Opposition, Indonézia ellen)
Röviden összefoglalva a közéleti személyiségek magánéletéről vitáztunk, és sajnos nem sikerült a legjobb érvrendszert kidolgoznunk a felkészülésre rendelkezésre álló egy órában. Ennek ellenére Patrik rendkívül strukturáltan prezentálta érveinket, Miki rendíthetetlenül cáfolt és válaszolt az ellenfél pontjaira, Ádám pedig már sokkal magabiztosabban foglalt össze (a reply is jobb volt). Végre sikerült igazán szoros küzdelmet kialakítanunk, de ennek ellenére a típushibáink még részben megmaradtak. Így végül ezt a vitát is 3-0 arányban elvesztettük, de már sokkal közelebb álltunk ahhoz hogy megfogjuk az ellenfelet, Indonéziát.

A nap végére a visszajelzések alapján átnéztük az érvrendszerünket holnapra (LOLOLOLOLOL), megpróbáltuk kijavítani a hibáinkat. Reméljük, hogy az első napi nehézségek/tapasztalatok alapján a második nap már sokkal bölcsebben és magabiztosabban tudunk vitázni Izrael és Kína ellen.

Kívánjatok sok szerencsét! (Különösen Kína ellen, akik ellen arról fogjuk győzködni a jelenlevőket, hogy Kelet-Ázsiába több amerikai katonai egység kell.)

Üdv az alkoholmentes koktélok világából,

A coach, a debates fiúk, és a lány, aki saját bírói tevékenységéről egy későbbi posztban beszámol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése