2013. február 2.

Volt frappáns cím, csak elfelejtettük


Nos, ezt is megértük, eljött A Nagy Pihenés Napja. Végre nem kellett hétkor kelni (avagy korábban, amennyiben csapatunk szépítkezéssel kiemelten sok időt töltő tagjait tekintjük – igen, most valóban a fiúkra célzok), gyomorgörccsel várni a szolid fél órákat késő buszt, debate-elni, judge-olni, megenni bármit, amit elénk tesznek, rohanni a másik vitára, satöbbi, satöbbi. Egyszóval végre nyugalom volt és kényelem, ami persze nem okozott tökéletes elégedettséget, hisz a) debater lévén mindannyian kritikusak, mi több cinikusak vagyunk, bármi történjék is (tudom, beszéljek a magam nevében), illetve b) már 4 napnyi „debate buborék” is leírhatatlan adrenaline junkie-vá teszi az embert, még akkor is, ha ezt csak a visszatérő idősebb generáció (:D) fogalmazta meg így. Szóval hiányzott az izgalom és a hirtelen pulzusnövekedés, na.

Egyébként láttunk kifejezetten sok szép dolgot, bár egyetértettünk abban, hogy a római romok egy idő után igen repetitívvé válnak, ráadásul a világ legtöbb pontján igen hasonlóan néznek ki – excuse our ignorance. Meglátogattuk a Perge, ill. Aspendos nevű helyeket, útközben némi vízesést (illetve másfél órás tökölődő várakozást – ezt már csak a fiúk kedvéért is megemlítem) is beiktatva. Mindannyiunk szívébe belopta magát Musztafa, az útikalauzunk, akitől nem csak azt tudhattuk meg, hogy iskolás korában fiú osztálytársai felét szintén Musztafának hívták, hanem a törökök mindennapjairól is megosztott információkat, arról nem is beszélvén, hogy mindannyiunk kedvenc Ikonjáról, Musztafa Kemal Atatürkről egy mintegy 20 perces előadást tartott – utóbbihoz persze kellett némi provokáció, nevezetesen, hogy Balázs és Patrik rákérdeztek. A teljes busz roppant mód hálás volt… Mindenesetre mi azóta is büszkén skandáljuk Atatürk Elvtárs, Nagy Vezír nevét.


Szép volt, jó volt, megnéztük. Hazaérvén szembesültünk a ténnyel, hogy öt a csillag, 7 euró (lenne) naponta a használható internet, és 8-ig van nyitva a wellness részleg. Szóval ebből ma kimaradtunk, bár egy, neve elhallgatását kérő csapattag bizony megfürdött a kinti kellemesen fagyos medencében. Ha már időjárás: egy szál pólós idő volt, így februárban. Musztafa szerint kifejezetten hideg volt, 10 fok. Szerintünk inkább 20-24, de manapság már nem tudhatja az ember, ki milyen skálán gondolkodik. (Az „insider joke” feloldásaképp: egy debater teljesítménye hivatalosan 100 pontos skálán értékelődik, ami 40+40+20, úgy is, mint stílus, tartalom és stratégia. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ami 40, az 24-32 lehet (28 az „átlagos, elvárt, jó” beszéd – igen, ezek szerintem is egymásnak némileg ellentmondó fogalmak), a 20 pedig 14-16. És akkor abba ne is menjünk bele, hogy mi történik mindezzel a reply speecheknél. Szeretjük az angolszászokat, és a tőlük eredő skálázásokat, kérem!)

Megtörvén az időrendi sort beszúrnám, hogy öt a csillag, s nem sokkal több az esti „szórakozást” nyújtó zenekarok száma sem (továbbiakban: zajszennyezés). Éppen ugyanattól a zenekartól hallgatjuk ugyanazt a repertoárt, akikre már sűrűn panaszkodtunk megérkezésünk utáni első bejegyzésünkben is. Ádám az imént jegyezte meg, hogy inkább hallgatná egész este Musztafát, mint ezt, mert akkor legalább volt kinek a kezéből kivenni a mikrofont. (Jól beszélsz, ifjú padawan – jegyeztem meg minderre én, avagy: az irónia összeköt.)

Nem tudjuk, hogy a kedves olvasóközösségnek feltűnt-e, de a 8. motion egy az egyben kis hazánk jelenlegi oktatáspolitikájáról szólt, lásd még: hallgatói szerződés. Vagyis a csapatnak amellett kellett érvelnie, hogy kössük szépen röghöz a frissen végzett egyetemistákat. Amellett, hogy ez remek teljesítmény volt tőlük, rengeteg érdekes beszélgetés alakult ki a judge-ok közt, mikor megtudták, hogy igen, bizony, épp ez történik Magyarországon. Ismét megerősítésre került azon véleményem, hogy a kultúrsokk beszélgetések által is kiváltódik – persze itt elsősorban nem arra célzok, hogy kit mennyire rázott meg Magyarország, inkább, hogy ebből kiindulván mennyi érdekeset tudtunk meg mi (részemről életem első nemzetközi tournamentjének kultúrsokkja Dél-Afrika, a jelenlegié pedig (eddig) Katar és Kuvait). Röviden tehát jó ez a nemzetközi buborék erősen.

Holnapra pedig igyekszünk teljesen elfelejteni a break night party eseményeit (what happens in Vegas, stays in Vegas…), és újult erővel szemléljük majd az egyenes kieséses köröket. Én a magam részéről hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy judge-olhatok a nyolcaddöntőben. Igazából már eddig is hatalmas megtiszteltetésnek éreztem, hogy világklasszis judge-ok mellett ülhetek, világklasszis coachok várják a feedbackemet, és olyan szónokok tartják konstruktívnak a tőlem kapott kritikát, akiknek… már 18 évesen saját Wikipédia szócikkük van (:D). Szóval a holnapi nap már csak hab a tortán, de meglehetős izgalommal várom. A 8. körben India-Skócia vitát judge-oltam, ahol előre tudni lehetett, hogy aki azt megnyeri, breakel, a másik viszont biztosan nem. A feszültség egyértelműen érezhető volt, és valószínűleg ugyanúgy érezhető lesz az egyenes kieséses körökben is. Annyit érdemes tudni, hogy (állítólag mint a foci vb-n, de én ehhez nem értek) a breakelt csapatok közül az első helyen bekerülő versenyzik holnap a tizenhatodikkal,  majd 2.-15., és így tovább. Én a 8. Mexikót fogom látni a 11. India (újfent!) ellen. Érdekes lesz továbbá most másik 4 judge-dzsal együtt dolgozni, hiszen eddig csak 2 volt, de ahogy nő a tét, úgy nő a judge-ok száma is - ezáltal kimarad a 2-1 döntés esetén bekövetkező színfalak mögötti vitázás. (Ezt majd ne felejtsem el holnap este visszaolvasni, ha 4-1 döntést hozunk, és ne adj’ isten én leszek az 1...)

Ennyit a mai olvasófárasztásról, remélem (jük) a személyes hangvétel mellett a debate hátteréről is sikerült információkat átadni. Ha mégsem, akkor annak a már alvó fiúk az okai, hiszen kell az a bizonyos „checks & balances” (kikacsintás minden debaternek).

A hát szava pedig: az incentivise! (Challenge olvasóinknak: olyan mondat írása, amit nem tudnánk úgy átfogalmazni, hogy tartalmazza az incentive/incentivise szavak valamelyikét. Az elmúlt napok után szerintünk ez. lehetetlen. Jutalom: a szokásos macskák – ne tessék kérem aggódni, van még belőlük bőven.)

És persze a szokásos képáradat sem maradhat el, következzék tehát Team Hungary (akik újabban már csak Team Trollként, illetve Team Inappropriate-ként utalnak magukra, de ez egy másik poszt zenéje… ;)) a (nem amfi, de azért) teátrumban pózolván, majd Miki és Madárka, vagyis a világmindenség két legjobb hivatásos pózere. (Ha Patriknak ellenvetése van… azt nyújtsa be a macskáknál.) a kép technikai okok miatt a világ legnagyobb sajnálatára várat magára.


Balázs üzeni: „Elnézést a sok zárójelért, ajándékba itt van még néhány: [[[[]]]]((]{}}}}))”

Írói stílusomban való halálos sértettségem jeleként pedig most átadom neki a képfeltöltés nemes és hosszan tartó feladatát! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése