2013. február 1.

A Hard Day's Night

A mai napunk talán a legfárasztóbb volt eddig mind közül: kettő helyett két és fél vitánk is volt, és a bejegyzés időpontja jól jelzi, hogy bizony az este sem volt rövid. A blog ellenben nyilván nem szenvedhet kárt, úgyhogy toljuk a kontentet tovább.

Délelőtt egy prepared, azaz előre megadott motionről vitáztunk Bermudával. Ha valaki - hozzánk hasonlóan - nem teljesen volna képben azt illetően, hogy Bermuda mi-hol-merre, nos, a szigetcsoportról lenyomoztuk, hogy az USA-Kanada határvonal magasságában van az Atlanti-óceánban, és amilyen kicsi, annyira brit nemzetközösségi tag, azaz angolszász jellegéből fakadóan igencsak rendes debate-kultúrával is rendelkezik (korábban rendeztek WSDC-t is (nagyon csúnya hely, biztos nem mentünk volna el)).

5. kör
This House would cease the exploitation of resources in the Arctic region. (Opposition, Bermuda ellen).
Bermuda méltó ellenfél volt, de ha kicsit összeszedettebbek vagyunk, akkor le is győzhettük volna őket. A vita során mindkét fél kisebb-nagyobb önellentmondásokba keveredett, ezt azonban - némi intenzív hatásvadászat kíséretében - csak Bermudának sikerült rólunk kimutatnia, így a bírók mellettük döntöttek az értékelésnél. Több szót talán nem is érdemel a dolog, de mindenesetre hasznos tanulságokkal szolgált arról, hogy a case-eknek legelőször is a saját fejünkben kell tisztának lenniük, hogy saját álláspontunkat megvédve, kreatívan és határozottan tudjunk róluk vitázni. (Azt ellenben mindenkinek ajánljuk a figyelmébe, hogy a bermudaiak legfiatalabb speakerje, aki körülbelül 12 évesnek néz ki, valójában még mindig csak 14 éves, és saját bevallása szerint 6 éve debate-el, ami a mi csapatunknak nagyjából az összeadott tapasztalata. Nos.)
A vita után szokásosan következett az ebéd, amit a kiéhezett csapat ismételten nagy örömmel fogadott, különösen, hogy a botrányos színvonal után a mai helyszínen sikerült elérniük az egyszerű átlagmenza-színvonalat, és mindez örömmel töltött el mindenkit. (Ja hogy a fiúknak az étkezés 5-6 tál ételnél kezdődik? Sebaj, arra van a vacsora. Ja hogy arra alig volt este időnk? Sebaj, most már aztán tényleg igazán közel van a reggeli.)

Ebéd után a vitázók többsége meghallgatta az új, impromptu tételmondatot (This House would require government schools to teach religious studies), majd elsietett készülni. Nekünk ez a kör szabad volt, így miután a csapat meghallgatta a végtelenül rendes szingapúri bíróhölgy hosszú, kimerítő és hasznos feedbackjét a legutóbbi debate-ről, nekifogtunk a nagy angolstalkolásnak. Azaz elhatároztuk, hogy ebben a körben beülünk megnézni a Holnapi Rettegett Ellenfelet és felkészülünk a stílusukból meg abból, hogy mennyire tudjuk majd követni az érvelésüket. Jelentjük, a megfigyelés rész és a creepy stalker benyomáskeltés egyaránt sikerült.

A vitákról visszaérve a hotelben mindenki szenvedett még egy sort a szobában kipihente a fáradalmakat, aztán gyors vacsora következett, majd pedig az úgynevezett 0. kör, amelyben azok a csapatok pótolták az elmaradt vitáikat, akiknek volt korábban szabad körük.

0. kör
Impromptu: This House would ban the publication of opinion polls during election periods. (Proposition, Dánia ellen)
A vita esti időpontja nem tudjuk, kinek az ötlete volt, de nagyon szívesen elbeszélgetnénk vele szigorúan baráti szándékkal. Mindenki rettenetesen fáradt volt, including ourselves, és ennek eredményeképp, nos, olyan lett a debate, amilyen. Kimaradt egy-két dolog, aminek nem kellett volna kimaradnia, és hiába prezentált Dánia egy legfeljebb erős közepes érvrendszert, kicsit magunkat ástuk el. De utána már a többedik judge-tól kaptuk meg feedbackként, hogy van bennünk potenciál, csak kell még dolgozni néhány fontos dolgon. Ezeket lassan mi is felismerjük most már egyébként, úgyhogy legalább az megvan, hogy mi hiányzik. (Avagy éljen a debate tanulási aspektusa.) A vitától függetlenül ellenben Dániától egy csodálatosan vállalhatatlan szivacs vikingsisakot kaptunk ajándékba, ami szerencsét hoz, úgyhogy holnap viselni fogjuk Anglia ellen. (not)
A vita utáni feedback már este 10 körül ért véget, de azért még szükségét láttuk, hogy rágyúrjunk a holnapi motionre, úgyhogy a fiúk szobájában nagy készülést csaptunk, melynek aztán Patrik egyes vitázók spontán elalvása, és Miki még spontánabb britdokkmunkásakcentus-utánzó showműsora vetett véget. (Ugyanitt shoutout Miki britzászlós zoknijának, amelyet holnap Anglia ellen vet be.)



Egyébkénti news update: Megjött Nigéria! Konkrétan a repülőtérről érkezve, kábé 10 perc készüléssel mindjárt neki is álltak vitázni a saját debate-jüket Hollandiával, ami, vegyük észre, rendkívül badass. De a hír lényege, hogy így mi is vitázhatunk velük holnap, azaz nem kapunk ingyen egy vereséget, hanem legalábbis megdolgozhatunk az eredményért.

Holnap tehát következik A Nagy És Várva Várt Vita Anglia Ellen (az államcsőd legalitásának kérdéseiről), illetve az utolsó vitánk, Nigériával, ami egy impromptu lesz. Ígérjük, beszámolunk mindenről!

(Disclaimer: a debatereket nem kell félteni, már mind alszanak és lélekben meg párna alatti motionnel már készülnek a holnapi megmérettetésekre. Jelen sorokat a coach pötyögte be a sötét szoba csendjében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése