2013. augusztus 20.

Mixed Team Track 'n' Rolling

Elfeledkeztünk a prioritásokról, kérem, hol volt itt új blogposzt az elmúlt két napban? Máris tájékoztatjuk a legfrissebb fejleményekről a nagyérdemű olvasóközönséget. (Már csak azért is, mert a látogatottsági statisztikák a legújabb posztnál épp ugrottak egy nagyot, úgyhogy nagy a felelősség. Új olvasók (egy posztot sokszor olvasók?), szevasztok!)

A legutóbbi bejegyzés végén tehát épp bejelentettük a Youth Forum második, workshoposdizós szakaszának kezdetét, ami azóta teljes gőzzel fut, a vitázók és a bírók-felkészítők is a kis csoportjaikban foglalkoznak délelőtt és délután a digitális szabadság kérdésével, illetve némi vitázási/bírózási/felkészítői gyakorlattal. Mint a bírói workshopok résztvevője, nekem elsőre némileg ijesztőnek tűnt a sok elmélet, de azóta szerencsére elérkeztünk egészen izgalmas coaching témákhoz, mint például a Karl Popper-vita és a World Schools-vitaformátum különbségei (ínyenceknek Eszterrel nagyon szívesen beszélünk erről nagyon sokat), a különböző "trükkös" bírói szituációk vagy a keresztkérdés-szekció hatékony használata. Amikor pedig ma délután Micusi, a japán srác azt az érvelméletét prezentálta, amit a *világ single legjobb vitájáról* mintázott (örök akcentus-, flegmaság- és zsenialitáspéldaképünkkel, Will Jonesszal a főszerepben), Eszterrel szabályos fangirl-/fanboy-kitörést kaptunk. Ani, Peti és Zsiga beszámolói alapján a vitázók workshopjai szintén nagyon élvezhetőek és tanulságosak, ami tulajdonképpen nó big szörprájz, azért akad egy-két szolidan zseniális tréner a Forumon.

Ani, Zsiga és Peti autentikus környezetükben

Az esti program tegnap (azaz vasárnap) egy bemutatóvita volt brit parlamenti formátumban, amit általában az egyetemi versenyeken használnak, de most itt Galwayben is van egy BP-track a résztvevőknek. Hasonló demóvitára a formátum egyébként a legkiválóbban alkalmas, lévén, hogy eleve sokkal nagyobb egyediséget és interaktivitást vár el a vitázóktól, mint más formátumok - hát még ha humort is kell vinni bele. A vitát a trénereink színe-java prezentálta, a motion pedig a következő volt: "This House would legalise duels to the death", azaz, no kidding, (újra) törvényessé tennénk az életre-halálra menő párbajt.


Balázs vallomása következik: az olyan elképesztőenkirály-hihetetlenülmenő érvelések miatt szeretem a debate-et, mint mikor a záró kormány itt elmeséli, hogy ha az egyes országok kormánya simán feláldoz emberéleteket a biztonságért, a terrorizmuselhárításért stb., akkor az egyénnek már hogy a viharba' ne volna joga rendelkezni ugyanígy a sajátjáról - ráadásul a "késleltetett" indulatlevezetés még sokkal jobb is, mint ha egyszerűen lelőnénk a másikat. Egy elsőre meglehetősen irracionálisnak tűnő álláspontot zseniális(an szemtelen) logikával és bónusz retorikai készségekkel úgy sikerült előadniuk, hogy az egész terem csak nézett. Ezek után ellenzéki oldalon a biztonság és a közös problémamegoldás propagálása már-már unalmasnak tűnt, még ha egyes pontokon erősebbek is voltak az érvek. (Eredményt ezúttal nem hirdettek, de az érdeklődők itt megnézhetik a vitát maguknak is.)

A mai nap aztán igen hasonlóan nézett ki a tegnapihoz, de a vitázói workshopokon például már kialakultak a Mixed Teamek is a pénteken kezdődő versenyre. Arról még nem szóltunk ugyanis, hogy a műhelymunkás napok a Youth Forum második felére, a Mixed Team Tournamentre készítenek fel, ahol az egyes delegációkból érkezett vitázókat teljesen összekeverik, hogy új felállásban, új csapatokban vitázzanak még egy bajnokságnyit. A mi magyarjaink új csapattársainak kilétéről holnap még jelentkezünk pontosabb információkkal is, de az biztos, hogy van köztük kanadaitól pakisztánin át amerikaiig igen sokféle nemzet, és néhány igen jó vitázó. Úgyhogy kíváncsian várjuk majd a versenyt meg az eredményeket.

Addig azonban lesz még rengeteg más happening. Ma este például Elective Night volt, amelynek keretében bárki feliratkozhatott tartani egy-egy előadást, bemutatót vagy workshopot bármiről, amit jól ismer, és amiről érdekeseket tud mesélni. Volt itt ír tánc, csacsacsa, mafia game (ez igazából mezei gyilkosozás), római retorika, előadás a Prawer Planről, illetve egy beszélgetés a romákról is, amit kedves CEU-s barátaink, Ciprian és Radosav tartottak. Eszter, Ani és Balázs hozzájuk ültek be, időközben pedig kiderült, hogy összevonták őket a retorikai és a Prawer Planes előadással. Ennek következtében sajnos sokkal kevesebb idő jutott mindenkinek, de így is nagyon érdemes volt bent ülni. Nagyon érdekes volt hallgatni a roma előadást (és tényleg kár, hogy nem jutott rá több idő), de talán még különlegesebb élmény volt utána annak a beszélgetésnek tanúja lenni, amiben egy palesztin srác mesélte el az izraeli beduinok áttelepítéséről szóló törvénytervezet körülményeit, majd Ronit, az izraeli-ausztrál tréner minderről zsidóként is kifejtette a véleményét, helyenként az ausztrál bennszülöttek helyzetével összehasonlítva az egészet. Gyanús, hogy ennek a beszélgetésnek még lesz folytatása is a további napokban.

Apropó, további napok: holnap este lesz még egy remek program, az úgynevezett Mixed Mixed Team Tournament (igen, így), ami egyrészt nem azonos a sima Mixed Team Tournamenttel, másrészt annyit tesz, hogy egy-egy trénerből, coachból és debaterből álló csapatok impromptu (és állítólag vicces) témákról vitáznak rövid, "sűrített Karl Popper"-formátumban. Lesz 2 kör, a továbbjutóknak pedig döntő is. Balázs már talált csapatot (a 2012-es Budapest Open-bajnok tréner, Lazar, illetve az egyik litván fiú, Justinas oldalán - nem mondhatni, hogy nem mentem biztosra), Eszter és Peti pedig még aktívan szervezik a magukét. Holnap este mindeképp beszámolunk, hogy ment a nemzetközi együttműködés, és mire jutottak a csapatok.

És ha már mindig intim végjegyzetekkel zárunk (még ha nem is feltétlenül kép alatt), akkor álljon itt a ma este legnagyobb felfedezése: Ani mindössze 1767 nappal idősebb, mint Balázs élő(!!!) tevéje a TeveClubon. (A tanulságok levonását az olvasókra bízzuk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése